
Commiezenhuizen herrijzen tijdelijk op het Kardinaal Mercierplein
Op maandag 13 maart start de bouw van twee tijdelijke paviljoenen op het Mercierplein die het verleden en de toekomst van de vesten verbeelden. Ze zijn een knipoog naar de twee commiezenhuizen die tot 1961 op die plek stonden.
Tot in 1961 vond je op het Kardinaal Mercierplein de commiezenhuizen. Daar werd het poortgeld geïnd. Dat is een belasting die mensen moesten betalen bij het binnenkomen of verlaten van de stad. Pas rond 1860 werd dit poortgeld afgeschaft. De meeste commiezenhuisjes zijn toen afgebroken. Die aan het Kardinaal Mercierplein bleven staan tot in 1961. Ze werden afgebroken voor de verbreding van de ring. Lees meer over de geschiedenis van de commiezenhuizen.
Op de plaats waar vroeger de twee commiezenhuizen stonden, richten we twee tijdelijke paviljoenen in die het verleden en de toekomst verbeelden.
Door de opbouw van de paviljoenen volgen fietsers en voetgangers een korte omleiding.
Een mock-up van de tijdelijke paviljoenen op het Mercierplein - © Dear Pigs, - AAC
Belevingspaviljoen
In het linkse paviljoen, het 'belevingspaviljoen’, wandelen voetgangers door het paviljoen. Fietsers rijden erlangs. In het paviljoen kan je via een helling naar een uitkijkpunt waarop je zicht hebt op de Schuttersvest. Het paviljoen vloeit over in de bomen die er staan. Zo wandel je bijna tussen de kruinen van de bomen.
Een schets van het belevingspaviljoen - © Dear Pigs, - AAC
Wat wil jij op die plek in de toekomst?
Aan de buitenkant verbeelden we een van de commiezenhuizen die er tot 1961 stonden. Ze waren net zo groot en stonden op de exacte locaties waar we vandaag de tijdelijke paviljoenen plaatsen.
Ook in het definitief ontwerp is er op de locaties waar nu de paviljoenen komen, ruimte om het openbaar domein anders in te richten. Willen we daar opnieuw de oude commiezenhuizen als een herinnering aan onze rijke geschiedenis? Of willen we daar moderne paviljoenen waar je iets kan eten, drinken of de krant kan kopen? Of kiezen we voor groen of water? We zijn benieuwd naar jouw mening. Je kan die geven in de online bevraging over het definitief ontwerp vanaf 24 maart of binnenkort in de paviljoenen zelf.
Infopaviljoen
Door het rechtse paviljoen op het plein, het ‘infopaviljoen’, wandel en fiets je van en naar het station. De doorgang is hiervoor breed genoeg. Aan één kant vind je de Serre, waar je binnenkort iets om te eten of drinken kan meenemen. Binnen vertellen we je via infopanelen graag meer over de rijke geschiedenis van de vesten. Maar we blikken ook vooruit: hoe gaan de Nieuwe Vesten eruitzien? Op de grote banners aan de buitenzijde komen nieuwe renders van de Nieuwe Vesten die al doen wegdromen naar de toekomst.
Een schets van het infopaviljoen - © Dear Pigs, - AAC
Groene en circulaire paviljoenen
De paviljoenen worden opgebouwd met stellingen. Ze worden gevuld met uitbundige en constant veranderende planten die water krijgen via de daken. Ze staan symbool voor de vergroening van de vesten die zal volgen. Tegelijk is het een knipoog naar de neoclassicistische interieurs waar plantmotieven en natuurlijke panorama’s de wanden sieren.
De paviljoenen worden volledig opgebouwd uit hergebruikte en later ook weer herbruikbare materialen. Eerst worden de stellingen opgebouwd. Nadien komen de planten en worden de banners aan de paviljoenen bevestigd. Ze zullen blijven staan in afwachting van de definitieve vernieuwing van de vesten.