
"De Nieuwe Vesten: groen, veilig en historisch"
Manu is projectleider bij Sweco/BUUR. Samen met een team van stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, ingenieurs en mobiliteitsdeskundigen leidt hij het ruimtelijke ontwerp van de Nieuwe Vesten in goede banen.
“Vandaag rijd je over de vesten, maar binnenkort kan je er ook rusten, wandelen, sporten en spelen. Want met nieuwe parken, pleinen, sportplekken en plaats voor kiosks en terrassen krijgt Mechelen er een levendig stadsdeel bij. De Nieuwe Vesten is dan ook veel meer dan alleen een mobiliteitsproject. Het is een manier om de leefbaarheid in onze stad te verbeteren. We maken de stad klaar voor de toekomst. Niet in één dag, natuurlijk. Dit is een groots project dat in fases verloopt. Wat je nu ziet, is stap één, het prille begin.”
In ere hersteld
“Voor het ontwerp gingen we helemaal terug naar de middeleeuwen. Hoe zagen de vesten er toen uit? En hoe brengen we die machtige geschiedenis weer een beetje tot leven? We kennen natuurlijk de Brusselpoort. Maar wist je dat Mechelen twaalf historische toegangspoorten telde? Die poorten worden op een of andere manier weer herkenningspunten op de Nieuwe Vesten. Ook het groen tussen de poorten keert terug in de vorm van parken. Net als het water rond de stadsomwalling dat hier en daar weer zal opduiken.”
“We kunnen alle voordelen nu nog niet zien, maar we kunnen er wel al van dromen.””
Frisse groene luifels
“Water en groen maken leven in de stad niet alleen aangenaam. Ze zijn ook nodig om een dichtbebouwde binnenstad als Mechelen bestand te maken tegen extreme hitte. Hoe meer bomen we voorzien, hoe beter we die hittestress kunnen opvangen. Daarom maakt het asfalt op veel plekken plaats voor groen. Zo kan er ook meer water in de grond infiltreren en helpen de vesten om de stad te verkoelen.”
(Nog) onzichtbare voordelen
“Natuurlijk blijft de nieuwe groene ring ook een grote verkeersas, met plaats voor verschillende verkeersstromen. Door het autoverkeer te bundelen, krijgen ook openbaar vervoer, fietsers en voetgangers meer ruimte.
Voorlopig is vooral het mobiliteitsaspect zichtbaar, de groene parken en de gezelligheid nog niet. En iets veranderen dat mensen al decennialang gewoon zijn, is niet makkelijk. Dat merkten we ook in Hasselt en Rennes, steden die de afgelopen jaren een vergelijkbare verandering ondergingen. We kunnen de voordelen van al die veranderingen in de stad nu nog niet zien. Maar we kunnen er wel al van dromen.”
Dit interview verscheen in de stadspublicatie Mechelen, onze thuis.