De visie van de ontwerpers
Op de vesten maken we ruimte voor het verkeer maar ook voor bewoners en bezoekers. We werken er aan de klimaatuitdagingen van morgen en blazen de rijke geschiedenis van de stad nieuw leven in.
Vanaf het najaar van 2025 vernieuwen we de vesten van gevel tot gevel. Een ontwerpteam van SWECO en Buur werkt aan een ontwerp voor die vernieuwing. Bekijk de video of lees hieronder meer over hun visie op dat ontwerp.
Lees meer over:
Deelruimtes met eigen beleving
We delen het ontwerp op in 4 delen die je in de toekomst elk op een andere manier zal beleven.
- Het Vestenpark van de Winketbrug tot het Raghenoplein
- De Scholenboulevard op de Zandpoortvest
- De Dijlepromenade op de Zwartzustersvest en Tinellaan
- De Dijlestad of de plekken waar de Dijle de vesten kruist (Guido Gezellaan en Dijletrappen aan Zandpoortvest)
De vesten liggen op de plek waar je vroeger de omwalling rond de stad vond. Die omwalling had 12 poorten. Die plekken brengen we terug in beeld door op die plaatsen bijvoorbeeld nieuwe pleinen aan te leggen.
Mechelen is natuurlijk ook de Dijlestad. In de binnenstad is er al hard gewerkt om die Dijle een mooie plek te geven. De aanwezigheid van dat water trekken we door op de vesten.
De vesten vormden de voorbije jaren vooral een grens tussen de binnen- en buitenstad. Met de vernieuwing willen we de binnenstad en de wijken daarrond dichter bij elkaar brengen.
Herinneringen aan het verleden
Zowel de zichtbare als onzichtbare geschiedenis van de stad wekken we opnieuw tot leven. Dat doen we bijvoorbeeld in het Vestenpark. Met een wandelpad, een lage haag en de lengte die het park volgt, brengen we de verdedigingsmuur die hier ooit stond in herinnering. Wadi’s of lager gelegen plekken in het park die water opvangen, doen dan weer denken aan de stadsgracht.
De grote vlakken waarmee we de wandelpaden door het park creëren, lijken scherven die doen denken aan de rijke stadsgeschiedenis.
Het plein rond de Brusselpoort en het Mercierplein zijn als het ware schildersdoeken waarop we monumenten de plek geven die ze verdienen.
Nieuwe stadsnatuur
Met het Vestenpark zorgen we voor een nieuw stuk stadsnatuur. Hoog en laag gras en open en dichter begroeide plekken wisselen elkaar af. Door de juiste plantenkeuze is het park in alle seizoenen kleurrijk en levendig.
Op een aantal plaatsen maken we zelfs tiny forests. Dat zijn kleine bosjes die erg belangrijk zijn voor het klimaat. In de zomer vangen ze veel warmte op en zorgen ze voor verkoeling. Ze zorgen ook voor meer biodiversiteit omdat ze bijvoorbeeld plaats geven aan insecten.
Plaats voor openbaar vervoer, voetgangers, fietsers en autoverkeer
Terwijl de vesten zich tot voor kort vooral richtten op de autoverkeer, krijgen nu ook fietsers, voetgangers en openbaar vervoer een volwaardige plek. Zo stimuleren we Mechelaars en bezoekers om nog meer te kiezen voor deze manieren van verplaatsen.
De kant verst van de stad wordt een boulevard met 2 rijstroken. Daarnaast vind je een vrijliggend fietspad en een wandelboulevard.
De kant dichtst bij de stad richten we in als een fietsstraat met woonerfkarakter: een plaats voor fietsers, voetgangers en auto’s. Fietsers fietsen er in 2 richtingen. Voor voetgangers is er een breed nieuw voetpad. De auto is er te gast en mag fietsers niet inhalen. Net als vandaag is de maximumsnelheid er 30 kilometer per uur.
De bus rijdt zoveel mogelijk op een vrije busbaan. In de andere richting rijdt hij mee met het verkeer.
De klimaatuitdagingen aanpakken
Onze steden staan voor heel wat klimaatuitdagingen zoals hitte en hevige regen. Die uitdagingen pakken we aan. Waar mogelijk breken we asfalt op. We leggen groenzones aan waar het water de bodem kan insijpelen. Voetpaden en parkeerstroken leggen we aan in waterdoorlatende materialen.
Mogelijks komt er over een aantal jaren een warmtenet onder de vesten. Dat is een netwerk van ondergrondse leidingen dat warmte van bijvoorbeeld bedrijven transporteert naar huizen en appartementen. We maken hier nu al plaats voor onder de busbaan.
Water vangen we op in open watergeulen en wadi’s. Die wadi’s zijn lager gelegen plekken in het park. Ook de bomen, goten en de riolering dragen allemaal bij aan wateropvang. Zo zetten we het regenwater zoveel mogelijk in om het groen op de vesten te laten groeien en bloeien.
Leven en beleven
De vesten moeten meer dan nu een plek worden om te leven en beleven. Met de voorbije gesprekstafels en online bevragingen verzamelden we al heel wat ideeën om sport, spel en ontmoetingsplekken te creëren. Die zullen de komende jaren concreter vorm krijgen eens de heraanleg van de vesten start.