Tijdelijke vernieuwing
De komende jaren bepalen we samen met jou hoe de Nieuwe Vesten er uiteindelijk moeten uitzien. Door het verkeer in 1 richting over de vesten te sturen, maken we ruimte vrij. Die nieuwe situatie voeren we eerst in met een tijdelijke herinrichting. Zo sturen we vandaag al het doorgaand verkeer naar de Tangent of R6 en worden de vesten een weg voor lokaal verkeer. Ondertussen werkt een ontwerpteam aan een ontwerp voor de definitieve vernieuwing van de vesten. Als dat klaar is, krijgen de vesten een volledige make-over.
Meer ruimte voor groen, ontmoeting, sport en spel
De Nieuwe Vesten geven niet alleen meer plaats aan fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer. We maken ook ruimte vrij voor meer groen en voor beleving. Die ruimte vullen we eerst tijdelijk anders in in afwachting van de definitieve heraanleg.
Samen met buurtverenigingen, stadsdiensten en cultuurspelers stelden we een plan op voor de vrijgekomen ruimte. Daarin namen we ook ideeën mee die we kregen tijdens de infomarkten en de online bevragingen in 2022.
We gaan in de eerste plaats aan de slag met 4 van onze stadspoorten: Adegempoort, Korte Pennincstraat/Komet, Brusselpoort en Kardinaal Mercierplein. Dat zijn belangrijke toegangen tot onze binnenstad. Die poorten krijgen elk een ander accent, dat past bij die plek: groen, sport, erfgoed. Ook op andere plekken, zorgen we ervoor dat Mechelaars de vesten niet meer alleen als een weg ervaren. Daar komen bijvoorbeeld fietsenstallingen, zitbakken, bloem-, en boombakken.
Adegempoort
Op de ventweg van de Olivetenvest kwam een natuurlijk speelterrein en petanquebaan.
Deze vrijgekomen ruimte richtten we anders in:
Korte Pennincstraat/Komet
Ter hoogte van de Korte Pennincstraat plantten we in totaal ongeveer 700m² groen aan. Daarmee trekken we het park op Komet door. Zo is er een groene doorsteek vanaf de Vaart tot de binnenstad.
Deze vrijgekomen ruimte richtten we anders in:
Brusselpoort
Aan de Brusselpoort plaatsten we een nieuw meubel waar je elkaar kan ontmoeten, een boek kan lezen, spelen of uitrusten.
Deze vrijgekomen ruimte richtten we anders in:
Paars gearceerd zone = vrijgekomen ruimte
Kardinaal Mercierplein
Tot in 1961 vond je op het Kardinaal Mercierplein de commiezenhuizen. Daar werd het poortgeld geïnd. Dat is een belasting die mensen moesten betalen bij het binnenkomen of verlaten van de stad. Pas rond 1860 werd dit poortgeld afgeschaft. De meeste commiezenhuisjes zijn toen afgebroken. Die aan het Kardinaal Mercierplein bleven staan tot in 1961. Ze werden toen afgebroken voor de verbreding van de ring (lees meer).
Op de plaats waar vroeger de 2 commiezenhuizen stonden, richten we 2 paviljoenen in die het verleden en de toekomst verbeelden.
De paviljoenen werden ondertussen weggenomen. We breken asfalt op, planten extra groen en brengen meer leven op het plein door foodtrucks een plek te geven. Om de veiligheid op het plein te verhogen, scheiden we de oversteek voor fietsers en voetgangers. Lees meer
En er is meer!
Verspreid over de vesten komen kleinere projecten zoals sporttoestellen, zitbanken, bloem- en boombakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Parkeervakvlonders voor fietsen op Zandpoortvest. Dat is een onderstel met daarop een aantal fietsbeugels. Je kan de vlonders makkelijk verplaatsen. Dit systeem testen we graag uit. Bij succes breiden we het uit naar andere plekken.
- Fietskluizen voor klassieke fietsen en bakfietsen.
De laatste 2 ideeën komen van de Grond der Dingen. In dat project van ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden bouwen Mechelaars actief mee aan onze toekomst op onze grond. Elke inwoner kreeg 1 vierkante meter om zijn stad leefbaarder te maken, voor iedereen. Van 2017 tot en met 2019 verzamelde de Grond der Dingen maar liefst 206 ideeën van Mechelaars voor een betere stad. De Nieuwe Vesten zijn de ideale plek om een aantal ideeën concreet te maken.
Op de Tinellaan en Zwartzustersvest komt weinig invulling. Hoe komt dat?
Voor de tijdelijke inrichting moeten we vertrekken van de bestaande infrastructuur. Als we het autoverkeer, de fietsers, voetgangers en bus daar voldoende plaats willen geven, blijft er maar weinig ruimte over. We bekijken wel of we bij de definitieve vernieuwing van de vesten, die de komende jaren volgt, meer kunnen doen met deze ruimte. Maar die plannen zijn nog volop in opmaak. Heb je als buurtbewoner toch een leuk idee, dan kan je ons dat natuurlijk laten weten. Met een tegeltuin kan je jouw straat zelf al groener maken.
Definitieve vernieuwing
Ondertussen werkt een ontwerpteam aan een ontwerp voor de definitieve vernieuwing van de vesten. Als dat klaar is, krijgen de vesten vanaf het najaar van 2025 een volledige make-over. Het eenrichtingsverkeer blijft, maar de vesten krijgen een volledige make-over. Omdat we over die vernieuwing ook jouw mening willen horen, nemen we hiervoor voldoende tijd.