
Veelgestelde vragen
- Waarom vernieuwen we de vesten?
- Waarom is er gekozen voor eenrichtingsverkeer op de buitenste rijstroken?
- Hoe gaan de Nieuwe Vesten eruitzien?
- Verhoogt dit project de verkeersveiligheid?
- Wat is de Tangent?
- Welk effect zal de vernieuwing van het Battelcomplex hebben op de vernieuwing van de vesten?
- Dragen de Nieuwe Vesten bij aan de klimaatambities van Stad Mechelen?
- Hoe past dit project in de mobiliteitsvisie van Stad Mechelen?
- Komt er een warmtenet op de vesten?
OVER DE WERKEN
- Wanneer starten de werken?
- Hoe pakken we de werken aan?
- Waarom worden de vesten niet meteen vernieuwd?
- Moeten er bomen verdwijnen voor de vernieuwing van de vesten?
- Waarom wordt het asfalt niet meteen op meer plekken opengebroken?
OVER HET VERKEER
- Wat verandert er voor de fietsers?
- Moet de bus ook omrijden?
- Kan ik de bus nog altijd op dezelfde plek nemen?
- Mogen er nog vrachtwagens rijden op de vesten?
- Wat als ik moet leveren bij een handelaar of particulier aan de binnenkant van de vesten?
- Komen er nieuwe verkeerslichten?
- Kunnen de hulpdiensten nog overal geraken?
- Verdwijnen er parkeerplaatsen op vesten?
- Zal het verkeer niet verschuiven van de vesten naar de woonwijken?
- Welke weg zal ik moeten nemen naar huis, het werk, school, ...
- Zorgt het eenrichtingsverkeer niet voor meer autoverkeer op de vesten?
- Welke andere veranderingen zijn er voor het verkeer op en rond de vesten?
- Wordt er geëvalueerd of bijgestuurd eens het eenrichtingsverkeer is ingevoerd?
- Waarom komen er verkeersknips in de wijk Nekkerspoel?
PARTICIPATIE EN COMMUNICATIE
- Hoe blijf ik op de hoogte over dit project?
- Kan ik mee nadenken over hoe de Nieuwe Vesten er zullen uitzien?
OVER HET PROJECT
Waarom vernieuwen we de vesten?
De vesten is een plek waar heel wat mensen wonen, werken en studeren. Toch zijn de vesten nu meer afgestemd op het verkeer dan op die mensen. Met het project de Nieuwe Vesten brengen Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer daar verandering in. We maken van de vesten een plek:
- voor lokaal verkeer
- die groener is
- die veiliger is voor alle weggebruikers
- waar meer ruimte is voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer
- waar je ook kan sporten, spelen, ontspannen en elkaar ontmoeten
Lees meer over onze baanbrekende plannen.
Waarom is er gekozen voor eenrichtingsverkeer op de buitenste rijstroken?
Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer kozen voor eenrichtingsverkeer omdat het de situatie op de weg eenvoudiger maakt. Eenvoudiger betekent in het verkeer ook veiliger. Fietsers en voetgangers moeten maar één in plaats van twee rijrichtingen oversteken. En ook voor gemotoriseerd verkeer wordt alles overzichtelijker.
Door het verkeer over de buitenkant van de vesten te sturen, kunnen we de binnenkant van die vesten beter laten aansluiten op onze binnenstad, waar het meeste nood is aan open ruimte. Aan de binnenkant van de vesten maken we plaats voor lokaal verkeer, maar ook om te sporten, spelen, ontspannen en elkaar te ontmoeten.
Hoe gaan de Nieuwe Vesten eruitzien?
De Nieuwe Vesten zullen er groener uitzien met meer plaats om te sporten, spelen, ontspannen en elkaar te ontmoeten. Fietsers krijgen er dubbelrichtingsfietspaden en fietsstraten. Voetgangers krijgen overal meer ruimte. De bus zal op de binnenkant van de vesten op grote delen over een busstrook rijden. Ook jij kan mee nadenken over hoe de Nieuwe Vesten er uiteindelijk zullen uitzien.
Verhoogt dit project de verkeersveiligheid?
Ja.
Door eenrichtingsverkeer in te voeren wordt de situatie op de weg en de kruispunten veel eenvoudiger.
Voor voetgangers komt er overal voldoende en comfortabele ruimte om te wandelen. Fietsers krijgen dubbelrichtingsfietspaden of fietsstraten.
Er komen overal conflictvrije kruispunten. Daarbij krijgen voetgangers en fietsers apart groen licht. Zonder dat bijvoorbeeld afslaande automobilisten ook groen krijgen.
Wat is de Tangent?
De Tangent verbindt de E19, de Brusselsesteenweg, Leuvensesteenweg en de N15 aan het Douaneplein. De Tangent zorgt ervoor dat dit verkeer niet langer via de vesten moet rijden. Meer informatie lees je op www.mecheleninbeweging.be.
Welk effect zal de vernieuwing van het Battelcomplex hebben op de vernieuwing van de vesten?
Het Battelcomplex moet in Mechelen-Noord voor een betere verbinding tussen de E19, de R6 en de N16 zorgen. De verwachting is dat dit complex nog meer doorgaand verkeer van de vesten zal wegnemen. In 2022 start het studiewerk voor het voorontwerp van dit complex. De werken aan het complex beginnen pas in 2027. Lees meer op wegenenverkeer.be.
Dragen de Nieuwe Vesten bij aan de klimaatambities van Stad Mechelen?
Ja. De Nieuwe Vesten dragen op verschillende manieren bij aan het realiseren van de klimaatambities van Stad Mechelen. In totaal komt er op de Nieuwe Vesten 5 hectare groen bij ofwel 2 keer de oppervlakte van de Kruidtuin. Tegen 2029 moeten er op de vesten onder andere 2000 nieuwe bomen aangeplant zijn. Dat betekent niet alleen verkoeling tijdens warme zomermaanden maar ook dat we ons beter wapenen tegen droogte en overstromingen. Want door te ontharden kan er meer regenwater in de bodem sijpelen. Bovendien stimuleren we zo de biodiversiteit in onze stad.
Stad Mechelen grijpt de vernieuwing van de vesten ook aan om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de aanleg van een warmtenet. Zo zouden (appartements)gebouwen en wijken rond de vesten op een duurzame manier kunnen verwarmd worden. Daarnaast willen met de aanleg van nieuwe dubbelrichtingsfietspaden en aangename wandelruimte meer mensen stimuleren om zich met de fiets of te voet te verplaatsen. Veilige oversteekplaatsen zorgen er bovendien voor dat meer mensen fietsen en wandelen ook een veilige keuze vinden. Die duurzame mobiliteit moet samen met de vergroening van de vesten ook zorgen voor minder geluidshinder en een betere luchtkwaliteit.
Hoe past dit project in de mobiliteitsvisie van Stad Mechelen?
We willen onze stad bereikbaar houden voor het lokale verkeer. De opening van de Tangent in het voorjaar van 2022 geeft ons de kans onze stadsring opnieuw de rol te geven waarvoor hij bedoeld is: een verdeelweg naar het centrum en de wijken rond de stad. Doorgaand verkeer sturen we niet enkel richting R6 maar vanaf het voorjaar van 2022 ook richting Tangent. Zo zorgen we ervoor dat lokaal verkeer op haar bestemming raakt. Met dynamische verkeerslichten regelen we dat verkeer bovendien op een slimme manier.
Mechelen wil de fietsstad van Vlaanderen worden en ook daar zullen de Nieuwe Vesten zeker toe bijdragen. Want met dit project voorzien we veilige en kwalitatieve fietsinfrastructuur langs de volledige Vesten. Bovendien zal het verkeer er voor fietsers en voetgangers veiliger worden. Want door alle autoverkeer vanaf augustus 2022 over de buitenste rijstroken te sturen, wordt de verkeerssituatie overal eenvoudiger. Eenvoudiger staat in het verkeer garant voor veiliger. En ook het oversteken maken we veiliger met conflictvrije kruispunten. Daarbij krijgen voetgangers en fietsers eerst groen licht. Pas daarna kunnen automobilisten afslaan.
Komt er een warmtenet op de vesten?
Stad Mechelen grijpt de vernieuwing van de vesten aan om te onderzoeken of er op die vesten een warmtenet kan komen. Met een warmtenet verwarm je (appartements)gebouwen of zelfs volledige wijken op een duurzame manier. Want met zo’n net maak je gebruik van aardwarmte of restwarmte uit industrie. Zo hoef je niet langer gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Want die zijn eindig en daarom ook minder goed voor het klimaat. Het onderzoek rond de aanleg van een warmtenet verloopt via het project Klimaatwijken. Je leest er alles over op de website van Stad Mechelen.
OVER DE WERKEN
Wanneer starten de werken?
In augustus 2022 starten Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer met het invoeren van eenrichtingsverkeer op de vesten. Dat doen we niet van de ene op de andere dag. In december 2022 moeten de volledige vesten eenrichting zijn.
Met tijdelijke maatregelen duiden we aan de binnenkant van de vesten de busstrook, fietspaden en fietsstraten, de voetpaden en de extra vrijgekomen ruimte aan. Daarna gaan we de vesten stuk voor stuk grondig vernieuwen.
Midden 2023 starten we met de vernieuwing van de vesten tussen het Raghenoplein en de Brusselpoort. Daarna pakken we de volgende stukken aan tot we in 2029 de volledige vesten vernieuwd hebben.
Hoe pakken we de werken aan?
We voeren de werken in 6 fases uit. De aannemer start met werken in augustus op de Zandpoortvest. De werken eindigen in december op de Zwartzustersvest. Tijdens de werken zullen fietsers en voetgangers de werf altijd kunnen passeren. Ook de Lijnbus blijft rijden. Het autoverkeer zal de werken telkens over 1 rijstrook in elke rijrichting kunnen passeren.
Lees de uitgebreide info over de werken.
Waarom worden de vesten niet meteen vernieuwd?
De invoering van het eenrichtingsverkeer sluit het liefst zo kort mogelijk aan op de opening van de Tangent. Want vanaf dan zal er veel minder verkeer op de vesten rijden. Daarnaast willen we buurtbewoners en geïnteresseerden mee laten nadenken over de invulling van de vrijgekomen ruimte op de vesten. Daarom nemen we de nodige tijd om de vesten stuk voor stuk te vernieuwen.
Moeten er bomen verdwijnen voor de vernieuwing van de vesten?
De bestaande bomen blijven zoveel mogelijk behouden. Voor we de vesten definitief vernieuwen, voeren we een bomenstudie uit. Daarin onderzoeken we bijvoorbeeld of de bomen nog gezond zijn en of ze, als dat nodig is, verplaatst kunnen worden. Bovendien willen we de vesten groener maken. Om dat te doen, zullen we heel wat nieuwe bomen aanplanten.
Waarom wordt het asfalt niet meteen op meer plekken opengebroken?
De Nieuwe Vesten moeten groener zijn. Dat betekent inderdaad asfalt wegnemen of ‘ontharden’. In totaal komt er 5 hectare groen ofwel 2 keer de oppervlakte van de Kruidtuin bij. Toch breken we de baan op veel plaatsen pas open als we beginnen met de definitieve vernieuwing van de vesten. Zo zorgen we ervoor dat we het verkeer tijdens die werken vlot langs de werf kunnen omleiden.
OVER HET VERKEER
Wat verandert er voor de fietsers?
Fietsers kunnen aan de binnenkant van de vesten over dubbelrichtingsfietspaden en fietsstraten rijden.
De fietspaden en fietsstraten aan de buitenkant van de vesten blijven natuurlijk behouden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte leggen we ook daar op sommige plekken dubbelrichtingsfietspaden aan.
Het oversteken van de vesten zal overal veiliger worden. Want alle kruispunten op de vesten worden conflictvrij. Daarbij krijgen voetgangers en fietsers enerzijds, en de automobilisten anderzijds apart groen licht, zodat afslaande auto’s en rechtdoor rijdende fietsers bijvoorbeeld niet meer kunnen botsen.
Moet de bus ook omrijden?
Nee, de bus blijft in beide richtingen rijden. Op de buitenkant van de vesten deelt de bus de weg met het het autoverkeer. Aan de binnenkant van de vesten krijgt de bus zo vaak mogelijk een aparte busbaan, vaak gedeeld met het plaatselijk verkeer. Op sommige plaatsen neemt de bus de fietsstraat langs de vesten.
Kan ik de bus nog altijd op dezelfde plek nemen?
Alle bushaltes op de vesten blijven bestaan. Sommige haltes kunnen een paar meter opschuiven doordat we de vesten anders gaan inrichten. Waar nodig vernieuwen we die bushaltes ook. De bedoeling is om overal comfortabele en veilige opstapplaatsen te voorzien.
Mogen er nog vrachtwagens rijden op de vesten?
Ja. Vrachtverkeer zal net als het autoverkeer in één richting op de buitenkant van de vesten rijden. Voor leveringen aan de binnenkant van de vesten kunnen ze de busbaan of fietsstraat oprijden. Er komen ook verschillende zones voor laden en lossen.
Wat als ik moet leveren bij een handelaar of particulier aan de binnenkant van de vesten?
Alle woningen en handelszaken aan de binnenkant van de vesten blijven bereikbaar via de busbaan of fietsstraten. Er komen ook zones voor laden en lossen.
Komen er nieuwe verkeerslichten?
Op een paar recent vernieuwde verkeerslichten na, zullen de verkeerslichten tegen eind 2022 overal vernieuwd zijn. De nieuwe verkeerslichten worden conflictvrij en zijn dynamisch geregeld. Dat wil zeggen dat ze zich aanpassen aan de verkeersstromen. Bij drukker verkeer wordt het langer groen voor de drukste stroom.
Kunnen de hulpdiensten nog overal geraken?
Absoluut. Ook voor de hulpdiensten blijven alle woningen en handelszaken aan de binnenkant van de vesten bereikbaar via de fietsstraten of busbaan. Doordat deze delen van de vesten verkeersluw worden kunnen ze hier zelfs beter ongehinderd door.
Verdwijnen er parkeerplaatsen op de vesten?
Het is mogelijk dat er parkeerplaatsen moeten verdwijnen. Al zal dit bij de tijdelijke herinrichting van de vesten beperkt zijn. Sommige parkeerplaatsen zullen plaats moeten maken voor bijvoorbeeld zitbanken, het fietspad of een laad- en loszone. Maar alleen als dit nodig is voor de verkeersveiligheid of als er genoeg alternatieven in de buurt zijn.
Bij de permanente vernieuwing van de vesten zullen we stuk voor stuk bekijken of er parkeerplaatsen moeten verdwijnen. Ook dan gebeurt dit alleen als we in de buurt voldoende alternatief kunnen aanbieden.
Zal het verkeer niet verschuiven van de vesten naar de woonwijken?
Het verkeer zal zich vooral verplaatsen naar de tangent, R6 en de steenwegen. Dat neemt niet weg dat er ook lokale verschuivingen zijn. Door circulatiemaatregelen in het centrum en enkele woonwijken halen we het mogelijke sluipverkeer eruit. Lokaal verkeer dat in de directe omgeving moet zijn blijft uiteraard wel mogelijk.
Welke weg zal ik moeten nemen naar huis, het werk, school, …
Met onze handige routeplanner vind je gemakkelijk je weg op of langs de Nieuwe Vesten!
Zorgt het eenrichtingsverkeer niet voor meer autoverkeer op de vesten?
Door eenrichtingsverkeer worden de vesten minder aantrekkelijk voor doorgaand verkeer. Dat zal zich sneller en makkelijker via de Tangent of R6 verplaatsen. Zo blijven de vesten alleen voor het plaatselijke verkeer interessant.
Welke andere veranderingen zijn er voor het verkeer op en rond de vesten?
Bekijk een overzicht van alle veranderingen.
Wordt er geëvalueerd of bijgestuurd eens het eenrichtingsverkeer is ingevoerd?
Na de invoering van het eenrichtingsverkeer zullen we de situatie op de weg in het oog houden. In oktober 2021 deden we een verkeerstelling. Zo kunnen we vergelijken met de verkeerssituatie voor de invoer van het eenrichtingsverkeer. Die tellingen voeren we de komende jaren regelmatig opnieuw uit. Waar nodig sturen we de verkeerssituatie bij.
Waarom komen er verkeersknips in de wijk Nekkerspoel?
De wijken Nekkerspoel en Mechelen-Noord kennen al langer problemen met doorgaand verkeer in woonstraten. Zonder extra maatregelen zou het eenrichtingsverkeer op de vesten bijkomende verkeersdruk veroorzaken in diezelfde straten. Het onderbreken van de routes voor doorgaand verkeer is de meest efficiënte manier om beide wijken te ontlasten van dit verkeer. De verkeersknips komen ter hoogte van de spoorwegbruggen in de Jan Bolstraat, de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwedijkstraat. Doorgaand verkeer wordt daardoor verplicht om de hoofdwegen te gebruiken. De Tangent en de R6 zullen hun functie voor het bovenlokaal verkeer opnemen, en zorgen voor een goede bereikbaarheid van de wijken voor bestemmingsverkeer. Bovendien worden de kruispunten met de fietsostrade ter hoogte van de spoorwegbrug daardoor veiliger.
PARTICIPATIE EN COMMUNICATIE
Hoe blijf ik op de hoogte over dit project?
Via onze nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte. Schrijf je nu in.
Kan ik mee nadenken over hoe de Nieuwe Vesten er zullen uitzien?
Dat kan zeker. Iedereen die in Mechelen woont, werkt of studeert zal mee kunnen nadenken over hoe we de plekken voor spelen, ontmoeten, sport en ontspanning invullen. Op de hoogte blijven over wanneer en hoe we dat precies aanpakken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.