
Verkeersknips in de wijk Caputsteen
Om sluipverkeer door de wijk Caputsteen te vermijden, voerden we op 14 november vier verkeersknips in:
- In de Caputsteenstraat ter hoogte van de fietsostrade
- In de Kleine Nieuwedijkstraat ter hoogte van de fietsostrade
- In de Sint-Gommarusstraat ter hoogte van de Jan Bolstraat
- In de Frans Halsvest tussen de Jan Bolstraat en Populierendreef
Hoe knippen we de straten?
In de Caputsteenstraat en Kleine Nieuwedijkstaat gebruiken we de camera die er nu al staat. Alléén hulpdiensten mogen door de knip rijden. Andere automobilisten krijgen een boete als ze er doorrijden. In de Frans Halsvest plaatsten we een camera. In de Sint-Gommarusstraat plaatsen we palen. Die kunnen door de hulpdiensten weggenomen worden. Op termijn worden ook die paaltjes vervangen door een camera.
Samen met het onderbreken van het verkeer op de kruispunten van de fietsostrade passen we er de voorrangsregeling aan. Fietsers op de fietsostrade krijgen voorrang op het lokale fietsverkeer.
Waarom voeren we verkeersknips in?
Door de knips kan het autoverkeer niet door de wijk van de Liersesteenweg naar de Grote Nieuwedijkstraat en Nekkerspoelstraat of omgekeerd. Doorgaand verkeer sturen we naar de R6 omdat die weg bedoeld is voor verkeer over langere afstand. Aan de afrit E19 Mechelen-Noord heb je een snelle verbinding met die R6. Bovendien maken we door de verkeersknips in de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwedijkstraat de oversteek van de fietsostrade in die straten veiliger.
Hoe moet ik dan rijden?
Je zal niet meer rechtstreeks van de omgeving Liersesteenweg naar de Tangent of de Mechelse- en Putsesteenweg kunnen rijden. Fietsers en voetgangers kunnen de verkeersknips passeren.
Hieronder zie je de verschillende aanrijroutes met de wagen voor de wijk. Een school bereiken in de buurt? Bekijk dan zeker onze bereikbaarheidsfiche voor scholen.
Zijn er alternatieven voor de verkeersknips?
We onderzochten of we ook op andere manieren sluipverkeer uit de wijk Caputsteen kunnen houden. Dat deden we onder meer samen met de Baanbrekers+, waarin verschillende buurtcomités uit de wijk vertegenwoordigd zijn. Uit verschillende gesprekken en verder onderzoek, kwamen geen betere alternatieven voor de verkeersknips.
Ook ANPR-camera’s, die bepaalde wagens wel en anderen niet toelaten, bleken geen beter alternatief. Wie mag dan wel en wie mag niet door de knips rijden? En mogen bezoekers van bewoners door? Werknemers? Met de huidige verkeersknips kiezen we voor een duidelijke verkeersmaatregel die voor iedereen gelijk is.