
Waarom vernieuwen we de vesten?
In een ver verleden waren de Mechelse vesten een plek waar mensen elkaar ontmoetten op pleinen en brede lanen onder de bomen. Tot voor kort waren de vesten echter in de eerste plaats afgestemd op het verkeer. Dat verkeer zorgde voor heel wat geluidsoverlast en een slechte luchtkwaliteit. Daar willen Stad Mechelen en het Agentschap Wegen en Verkeer verandering in brengen. De komende jaren geven we op de vesten opnieuw ruimte aan mensen, groen en water.
Minder asfalt, meer groene ruimte
De voorbije jaren pakten we al een aantal plekken op de vesten aan. De Speecqvest werd bijvoorbeeld vernieuwd. Er kwamen bomen, planten, grasveldjes, zitbanken … Toch maken maar weinig mensen er gebruik van. Het drukke verkeer had daar wel iets mee te maken.
Bovendien zijn de vesten op heel wat andere plekken een asfaltvlakte. Asfalt zorgt ervoor dat de stad op warme dagen nog meer opwarmt. Bij zware regen blijft er weinig ruimte over om het water in de bodem te laten dringen.
Aandacht voor geschiedenis
Mechelen heeft een rijke geschiedenis. Die vind je ook terug op en langs de vesten. Denk maar aan de Dossinkazerne of de Brusselpoort als enige overgebleven stadspoort. Die belangrijke plekken komen nu niet tot hun recht. De Brusselpoort als centrum van een drukke rotonde is daarvan het beste voorbeeld. Wie Mechelen bezoekt, duikt waarschijnlijk liever het stadscentrum in dan te kiezen voor een wandeling rond de stad.
Vlot en veilig verbonden
Dé fietsstad van Vlaanderen worden, dat is de duidelijke ambitie van Stad Mechelen. Met nieuwe fietsstraten en fietspaden verbeterden we de veiligheid en het comfort voor fietsers. Denk maar aan het brede fietspad aan de Brusselpoort. In 2022 werden de fietspaden op de vesten verder aangepakt. Zo is er intussen een dubbelrichtingsfietspad aan de binnenkant van de vesten en hebben fietsers op verschillende plekken voorrang op het autoverkeer. Aan de buitenkant van de vesten is er een fietspad in één richting (tegenwijzerzin).