
Aan de slag met de vrijgekomen ruimte
De laatste maanden kwam er heel wat ruimte vrij op de vesten. We verzamelden heel wat ideeën om met die ruimte aan de slag te gaan. Tomas, projectcoördinator bij Stad Mechelen, vertelt wat we kunnen verwachten.
Binnenkort is het eenrichtingsverkeer op de vesten een feit. Dat eenrichtingsverkeer voeren we niet alleen in om meer plaats te geven aan fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer. We maken ook ruimte vrij voor sport, spel, ontmoeting en meer groen. De voorbije maanden verzamelden we heel wat ideeën om met die ruimte aan de slag te gaan. Tomas, projectcoördinator bij Stad Mechelen, ging met die ideeën aan de slag. Hij vertelt je graag wat we binnenkort mogen verwachten.
Tomas: “We gaan in de eerste plaats aan de slag met vier van onze stadspoorten: Adegempoort, Korte Pennincstraat/Komet, Brusselpoort en Kardinaal Mercierplein. Dat zijn belangrijke toegangen tot onze binnenstad. Ook op andere plekken, zorgen we ervoor dat Mechelaars de vesten niet meer alleen als een weg ervaren. Daar komen bijvoorbeeld sporttoestellen, zit, bloem- en boombakken. Op de sfeerbeelden hieronder zie je hoe we de vrijgekomen ruimte kunnen invullen."
Wanneer gaan jullie aan de slag?
Tomas: “De kleinere projecten, zoals het plaatsen van sporttoestellen, voeren we zelf uit. Daarmee starten we in december. Voor de inrichting van de stadspoorten doen we beroep op ontwerpers en aannemers, en moeten we een omgevingsvergunning aanvragen. Dat vraagt best wat tijd. Ten vroegste in het voorjaar van 2023 starten we met die inrichting.”
Houden jullie rekening met de feedback van bewoners?
Tomas: “Zeker! Want die bezorgen ons heel wat goede ideeën. Het uiteindelijke plan stelden we samen met buurtverenigingen, stadsdiensten, cultuurspelers en andere verenigingen op. We namen daarin ook ideeën van bewoners mee. ”
Kunnen bewoners meehelpen bij de inrichting van de vrijgekomen ruimte?
Tomas: “De inrichting doen we zelf of gebeurt door aannemers. Maar we staan natuurlijk open voor toffe ideeën.”
Wat als iets niet werkt op een bepaalde plek?
Tomas: “Elke nieuwe inrichting moet je tijd geven. Het duurt even voor bewoners eraan wennen en er gebruik van maken. Het kan natuurlijk dat iets niet werkt op een bepaalde plek. Dan sturen we bij.”
Op de Tinellaan en Zwartzustersvest verandert er niet zoveel. Hoe komt dat?
Tomas: “Voor de tijdelijke inrichting moeten we vertrekken van de bestaande infrastructuur. Als we het autoverkeer, de fietsers, voetgangers en bus daar voldoende plaats willen geven, blijft er maar weinig ruimte over. We bekijken wel of we bij de definitieve vernieuwing van de vesten, die de komende jaren volgt, meer kunnen doen met deze ruimte. Maar die plannen zijn nog volop in de maak. Heb je als buurtbewoner toch een leuk idee, dan kan je ons dat natuurlijk laten weten. Met een tegeltuin kan je jouw straat zelf al groener maken.”
Waarom richten jullie de vrijgekomen ruimte eerst tijdelijk anders in?
Tomas: “Het eenrichtingsverkeer voeren we eerst in met een tijdelijke herinrichting. Zo sturen we vandaag al het doorgaand verkeer naar de Tangent of R6 en worden de vesten een weg voor lokaal verkeer. Hoe sneller mensen die routes gewoon worden, hoe sneller de vesten een weg voor lokaal verkeer worden. Door het invoeren van het eenrichtingsverkeer komt heel wat ruimte vrij. Die vullen we eerst tijdelijk in met groen en plekken voor ontmoeting, sport en spel. Ondertussen werkt een ontwerpteam aan een ontwerp voor de definitieve vernieuwing van de vesten. Als dat klaar is, krijgen de vesten een volledige make-over.”
Ook jij kan jouw feedback geven op het ontwerp voor de definitieve vernieuwing via denieuwevesten.be/denkmee