
Kardinaal Mercierplein
Hier en daar kan het plan afwijken van de uitvoering op de vesten. Download het plan.
- Gemotoriseerd verkeer kan niet meer doorrijden van de Hendrik Speecqvest naar de Schuttersvest. Alleen de (school)bus, hulpdiensten en taxi’s kunnen hier nog door.
- Voor fietsers is er een dubbelrichtingsfietspad aan de binnenkant van de Hendrik Speecqvest en de Schuttersvest. Op het Kardinaal Mercierplein hebben ze voorrang op autoverkeer dat de stad in of uit rijdt.
- Aan de binnenkant van de Hendrik Speecqvest en de Schuttersvest is er één rijstrook voor de bus en lokaal verkeer (30km/u).
- Gemotoriseerd verkeer verlaat de Hendrik Speecqvest via een lus om zo in de tegenovergestelde rijrichting de vesten terug op te rijden.
Tijdelijke vernieuwing
Tot in 1961 vond je op het Kardinaal Mercierplein de commiezenhuizen. Daar werd het poortgeld geïnd. Dat is een belasting die mensen moesten betalen bij het binnenkomen of verlaten van de stad. Pas rond 1860 werd dit poortgeld afgeschaft. De meeste commiezenhuisjes zijn toen afgebroken. Die aan het Kardinaal Mercierplein bleven staan tot in 1961. Ze werden toen afgebroken voor de verbreding van de ring.
Op de plaats waar vroeger de 2 commiezenhuizen stonden, richtten we 2 paviljoenen in die het verleden en de toekomst verbeelden.
Deze vrijgekomen ruimte richtten we anders in:
Op 31 mei werden de 2 paviljoenen geopend.
Lees meer over de paviljoenen op het Mercierplein
Wat wil jij op die plek in de toekomst?
Ook in het definitief ontwerp is er op de locaties waar nu de paviljoenen komen, ruimte om het openbaar domein anders in te richten. Willen we daar opnieuw de oude commiezenhuizen als een herinnering aan onze rijke geschiedenis? Of willen we daar moderne paviljoenen waar je iets kan eten, drinken of de krant kan kopen? Of kiezen we voor groen of water? We zijn benieuwd naar jouw mening.